skip to Main Content
Menu
Henkilöiden Nimen Käyttö Paikkojen Nimeämisessä

Henkilöiden nimen käyttö paikkojen nimeämisessä

Edellä käytiin läpi Helsingin metroa ja sitä ettei asemia ole nimetty jonkun henkilön mukaan. Jos menemme Suomen ulkopuolelle, voimme huomata että henkilöiden nimien käyttö metroasemien nimeämisessä on varsin yleistä. Pariisin metrossa sen sijaan henkilöiden nimiä on käytetty runsaasti metroasemien nimeämisessä. Voimme löytää esimerkiksi Rooseveltin, Voltairen, Victon Hugon tai Alexandre Dumas’n mukaan nimetyn metroaseman. Myös Pariisissa aivan kuten Helsingissä, metroasemat on useimmiten nimetty aseman lähellä sijaitsevan asuinalueen, kadun tai aukion mukaan.

Henkilöiden nimien käyttö on yleisempää monien muiden paikkojen nimeämisessä kuin metroasemien. Katujen nimissä käytetään usein henkilöiden nimiä. Suomessa tuttuja kadun nimiä ovat esimerkiksi Mannerheimintie tai Snellmaninkatu. Venäjällä melkein jokaisessa kaupungissa on Leninin mukaan nimetty katu, joka on myös monessa kaupungissa pääkatu.

Kadun nimeäminen henkilön mukaan on usein kunnioitus hänen elämäntyölleen. Usein pyritään välttämään nimeämään katu liian ristiriitaisen henkilön mukaan. Suomessa usein silloin kun käytetään henkilöiden nimiä, käytetään suomalaisten nimiä. Monissa muissa maissa käytetään enemmän ulkomaalaisten henkilöiden. Esimerkiksi George W Bushin katu löytyy esimerkiksi Tiranasta.

Henkilöiden nimiä käytetään usein esimerkiksi lentoasemien nimeämisessä. Tästä voimme löytää runsaasti esimerkkejä maailmalta. Pariisissa on Charles de Gaullen mukaan nimetty lentokenttä, Tallinnan lentokenttä on nimetty entisen presidentin Lennart Meren mukaan ja Prahan lentokenttä kantaa niin ikään maan entisen presidentin Vaclac Havelin nimeä. Suomessa sen sijaan mitään lentokenttää ei ole nimetty henkilön mukaan vaan kentät on yleensä nimetty sen kaupungin mukaan missä ne sijaitsevat.

Miksi henkilöitä käytetään nimeämisessä? On totta, että henkilöiden mukaan nimeäminen voi aiheuttaa kiivasta keskusteluja ja jopa konflikteja. Toisaalta, henkilöiden nimet jäävät paremmin ihmisten mieleen ja tällaisella nimeämisellä pyritään nostamaan jotain merkittävää esiin historiasta. Lentokenttien nimeäminen on tärkeää, koska se on monelle ulkomaalaiselle ensimmäinen kosketuspinta maahan. Myös esimerkiksi junia on nimetty henkilöiden mukaan. Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä kulki aiemmin Repin, Sibelius ja Tolstoi nimiset junat. Nykyään näistä ainoastaan Tolstoi kulkee, kun taas muut on korvattu Allegro-junilla-

Monien kaupunkien nimissä on käytetty henkilöiden nimiä. Kuuluisia esimerkkejä ovat esimerkiksi Venäjän Leningrad ja Stalingrad. Kumpaakaan nimeä ei nykyään käytetä. Tosin Leningradin nimi muutettiin kaupungin perustajan Pietari Suuren mukaan Pietariksi. Stalingrad tunnetaan nykyään nimellä Volgograd. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan mainita, että Pariisissa on edelleen Stalingradin metroasema. Tämä ei kuitenkaan ole Stalinin roolin kunnioittamiseen vaan se viittaa Stalingradissa käytyyn taisteluun.

Paikkojen nimeäminen henkilöiden mukaan on hyvin mielenkiintoinen aihe, ja siitä voisi keskustella hyvinkin paljon. Paikkojen nimet muuttuvat usein varsin hitaasti, sen sijaan kaupunkikehitys on monesti varsin nopeaa.

Back To Top
Search
Total