
Kalasataman alue
Helsinki on Suomen suurin kaupunki, mikä tarkoittaa sitä, että sen rajojen sisään mahtuu monia erilaisia ja mielenkiintoisia alueita, jotka viehättävät omalaatuisuudellaan. Helsinki on kaupunkina kiinnostava, sillä muutaman sadan metrin kävely saattaa tuoda tunnelmaltaan täysin erilaiseen kortteliin tai kaupunginosaan. Tässä artikkelissa esittelemme kaksi kaunista merenrantaa lähellä olevaa asuinaluetta nimeltään Kalasatama ja Sörnäinen.
Kalasataman ja Sörnäisten palvelut
Sörnäinen on alueena pysynyt jo pidempään melko samanlaisena, mutta Kalasatama on sen sijaan saanut paljon uutta puhtia viimeisten vuosien aikana – eikä pelkästään sen takia, että alue on saanut kokonaan uuden kauppakeskuksen. Kalasatamassa on aivan Sörnäisten lähellä uusi vuonna 2018 auennut kauppakeskus nimeltä Redi, joka on tuonut monia palveluita alueella asuville ja työskenteleville ihmisille. Oli haussa sitten lemmikkitarvikkeita, päivittäisiä ostoksia ruokakaupasta tai vaikka ulkoverhouspaneeli omaan kotiin, saat apua hankintoihin Kalasataman ja Sörnäisten alueelta.
Kalasataman ja Sörnäisten alueen historia
Kalasataman ja Sörnäisten alue tunnetaan erityisesti satama- ja teollisuusalueena. Kalasataman ja Sörnäisen tunnistaa Suvilahdessa sijaitsevista piipuista ja Kattilahallin metallikehikosta, joka koristellaan kauniisti erilaisia tapahtumia varten monta kertaa vuodessa. Kalasataman ja Sörnäisten alueen historia alkaa kuitenkin 1800-luvulta, jolloin Helsingissä asui vain 4000 ihmistä. Koska suurin osa ihmisistä asui nykyisen keskustan alueella, oli Sörnäinen hyvin vähäisesti asutettua maaseutua, Lintulahden tiilipolttimosta huolimatta.
Sörnäinen sai 1800-luvun puolivälin tienoilla uuden ja hienon sataman, joka antoi elinvoimaa kaupunginosalle. Suomen ensimmäisen rautatien laajentaminen Pasilasta Sörnäisiin toi entistä enemmän liikennettä Kalasataman ja Sörnäisten alueelle. Vuosisadan lopulle tultua Sörnäisten satamaan oli jo perustettu öljysatama, joka myöhemmin siirrettiin Herttoniemen kautta Laajasaloon.
1950-luvulla Sörnäisten ja Kalasataman satama-alue sai taas kokea uusia tuulia, kun aluetta laajennettiin mittavasti merialueita täyttäen. Samalla myös muutamat Helsingin saarista, Hanasaari ja Sompasaari, liittyivät mantereeseen. Tämän myötä Sörnäisten satama-alue sai uuden nimityksen, Sompasaari, joka toimi myös autolauttasatamana. Vuosikymmen myöhemmin, 1960-luvulla, Sörnäisten satama koki jälleen uudistuksia, kun sitä alettiin laajennusten myötä kehittämään kontti- ja lauttasatamaksi, sillä konttien sekä matkustaja-autolauttojen liikennöinti alkoi Helsingissä vuonna 1963. Sörnäisten satama toimi Helsingin tärkeimpänä kauppasatamana aina siihen asti, kun Vuosaaren satama avattiin vuonna 2008.
Kun Sörnäisten satama-alue saneerattiin 1980-luvulla täysin, sai alue Vuosaaren sataman vuoksi täysin uudenlaisen suunnan. Helsingin kaupunki antoi alueelle suunnitelmaksi toimia varastointitilana sekä alueella olevan ison energialaitoksen työntekijöiden liikunta- ja virkistystilana. Seuraavat kaksikymmentä vuotta Sörnäisten alueen energialaitoksen työntekijät saivatkin nauttia alueella lukuisista eri urheilulajeista, aina kuntosalista pallolajeihin. 2000-luvun puolella aluetta on pikku hiljaa kehitetty entistä viihtyisämmäksi, ja vuonna 2007 Helsingin kaupunki päättikin alkaa kehittämään alueesta kulttuuri- ja taideteollisuusaluetta, kuten Kaapelitehtaan alue oli. Nykyään alueella on paljon toimistorakennuksia ja joka kesä järjestettäviä, isoja tapahtumia ja festivaaleja.
Kalasataman ja Sörnäisten alueen tulevaisuus
Vaikka Kalasataman ja Sörnäisten maisemaa mereltä päin koristavat edelleen kauniit tehdaspiiput ja Suvilahden kulttuurilliset rakennukset, ovat maisemaan yhtä lailla piirtyneet korkeat asuinrakennukset, joita tullaan rakentamaan lisää vielä 2020-luvullakin.
Uuden kauppakeskuksen, uusien asiakkaiden ja päivittäisten työntekijöiden avulla Kalasataman ja Sörnäisten alueesta tulee entistä ehompi asuinalue. Myös Helsingin kaupunki on innokkaasti kehittämässä aluetta. Uudet yhteydet Sörnäisten rantatiellä ja Hämeenkadulla edistävät kaupunginosan elinvoimaisuutta tulevaisuudessa runsaasti.