skip to Main Content
Menu
Oletko Jo Tutustunut Uuteen Kalasatamaan?

Oletko jo tutustunut uuteen Kalasatamaan?

Pääkaupunkimme kupeeseen on noussut uusi ja rento asuinpaikka, Kalasatama, josta on moneksi. Tältä alueelta löytyy niin kanavia kuin kauniita rantojakin ja alueelle on tulossa pitkä ja upea rantapromenadi. Kalasatamanpuisto luo alueelle ihanaa puistomaista tunnelmaa ja toimii alueella asuvien ihmisten kohtauspaikkana. Kerromme tässä artikkelissa lisää tästä viehättävästä asuinalueesta, joka on osittain vasta rakenteilla.

Mistä on kyse?

Helsingin itäisen kantakaupungin alueelle on nousemassa Kalasataman asuinalue, joka on ennen toiminut teollisuus- ja satama-alueena. Alueelle on tarkoitus mahduttaa aluksi asunnot kaikkiaan 3 000 ihmiselle eikä tämäkään vielä riitä, vaan vuoteen 2040 tultaessa alueelle on tarkoitus saada asunnot kaikkiaan 25 000 asukkaalle. Alueelle on tähän mennessä tarkoitus luoda myös 10 000 työpaikkaa. Asuinalueella koti sijaitsee lähellä palveluita, työpaikkaa sekä moninaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia. Valmiissa Kalasatamassa on tarkoitus olla asuintilaa kaikkiaan 175 hehtaarin verran. Asuntoja alueelle on tarkoitus tulla kaikkiaan 1 200 000 kerrosneliön verran ja toimitiloja kaikkiaan 400 000 kerrosneliön verran eli kyseessä on melkoinen rakennushanke.

Kalasataman koulu laajentuu

Myös Kalasataman peruskoulu laajentuu. Tämä projekti on tarkoitus rakentaa 2 osassa. Kun projektin toinenkin vaihe on valmis, ovat 1.–9.-luokkien tilat sekä päiväkoti valmiit kokonaisuudessaan. Ensimmäisen vaiheen tuloksista päästiin nauttimaan jo 2016, jolloin 1.–2.-luokkalaiset, eskarilaiset sekä päiväkodin lapset pääsivät Kalasataman peruskoulun tuolloin valmistuneisiin tiloihin. Tiloissa on jo ehditty leikkiä, laulaa ja muun muassa askarrella kivoja isänpäivälahjoja ilahduttamaan isiä.

Millaisia rakennuksia Kalasatamasta löytyy?

Uudesta Sörnäisten kaupunginosaan kuuluvasta Kalasatamasta löytyy sekä asunto- että toimistoalueita. Keskusta-alueelle on tulossa myös tornitaloja, joissa on suomalaisittain paljon kerroksia, sillä kerrosmäärä yltää 23–35 kerrokseen. Myös Redi-niminen kauppakeskus löytyy uudesta Kalasatamasta ja palvelee alueen asukkaita.

Rakennustapa Kalasatamassa on pääosin kantakaupunkimainen umpikorttelirakentaminen. Näistä umpikortteleista löytyy asuntojen ja toimistojen lisäksi myös ravintoloita, kahviloita sekä kivijalkaliikkeitä. Kalasatamassa voi asua niin kerrostalossa, tornitalossa, kaupunkipientalossa kuin terassitalossakin eli valinnanvaraa löytyy moneen makuun. Verkkosaaren edustalla sijaitsevaan rantaveteen on tarkoitus rakentaa myös hieman tavallisuudesta poikkeavia asuntoja, sillä tälle alueelle on tulossa taloja, jotka kelluvat ponttonien varassa.

Kalasataman historian lyhyt oppimäärä

Kalasataman historia liittyy kiinteästi teollisuuteen ja satama onkin ollut tärkeä yhteytemme ulkomaille. Kun Suomessa elettiin autonomian aikaa, tuli Kalasatamasta nopeasti teollisuusalue. Tätä ennen alue oli ollut rakentamatonta. 1900-luvun alussa rakennustahti kiihtyi alueella entisestään.

Kalasataman manneralueen edustalta löytyy myös monia virkistyskäyttöön soveltuvia saaria, jotka ovat tarjonneet helsinkiläisille mahdollisuuden vetäytyä luonnonrauhaan lataamaan akkuja ja heittämään hetkeksi arjen kiireet sivuun. Tällaisia saaria ovat esimerkiksi Hanasaari, Nihti, Kyläsaari, Kivinokka sekä Lammassaari. Nimensä saaret ovat saaneet ainakin osittain entisen käyttötarkoituksensa mukaan. Kyläsaarella on nimittäin ennen kyläilty ja Lammassaarella on laidunnettu karjaa.

Vielä 70-luvulle tultaessa Kalasatamaa käytettiin raskaanpuoleisen tavaraliikenteen tyyssijana ja alueelle tuotiin ja sieltä vietiin rahtia ahkeralla tahdilla. Rahdin kuljettamisesta huolehtivat junat. Jo lyhyt tutustuminen Kalasataman historiaan osoittaa, että alue on ehtinyt kokea monia mullistuksia. Nyt Kalasatama onkin jälleen uudenlaisten mullistusten kourissa, kun siitä ollaan kehittämässä monipuolista asuntojen ja toimistojen keskittymää, jonka on tarkoitus tarjota asukkailleen niin viihtyisiä asuntoja, työtä kuin virkistysmahdollisuuksiakin.

Back To Top
Search
Total